Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi

Częstość występowania raka piersi różni się ponad pięciokrotnie między krajami, co sugeruje, że istnieją potencjalnie modyfikowalne determinanty środowiskowe2. Uważa się, że tłuszcz spożywczy zwiększa ryzyko raka piersi 3; jednak w badaniach prospektywnych my i inni4-9 nie zaobserwowaliśmy żadnych dowodów lub tylko słabe dowody na pozytywne skojarzenie. Oczekuje się, że witaminy C i E oraz karotenoidy, które mają właściwości przeciwutleniające, oraz witamina A, regulator różnicowania komórek, zmniejszają ryzyko choroby. Witamina C została postulowana w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka w ogóle10, aw szczególności raka piersi11. Witamina E jest silnym, rozpuszczalnym w lipidach przeciwutleniaczem12 i hamuje guzy sutka u szczurów w około 113, ale nie wszystkich 15 eksperymentach. Klinicznie, witamina E jest czasami zalecana do leczenia łagodnej choroby sutka, 16 jako czynnik ryzyka dla raka sutka. Określenie witamina A odnosi się do kombinacji wcześniej wytworzonej witaminy A (retinol, estry retinylu i związki pokrewne, określane dalej jako wstępnie wytworzona witamina A) i karotenoidów o aktywności prowitaminy A (zwanych dalej karotenoidami), które mogą być częściowo konwertowane na retinol17. Całkowite spożycie witaminy A (preformowanej witaminy A i karotenoidów) było odwrotnie związane z rakiem piersi w kilku badaniach kliniczno-kontrolnych11 oraz w jednym małym prospektywnym badaniu18. Aby dalej ocenić te relacje, zbadaliśmy powiązania między przyjmowaniem witamin C, E i A a rakiem piersi w badaniu zdrowia pielęgniarek, przyszłym badaniu kohorty amerykańskich kobiet.
Metody
Kohora Studyjna
W 1976 roku 121,700 zarejestrowanych pielęgniarek w wieku 30-55 lat, które mieszkały w 11 dużych państwach, wypełniło ankietę pocztową o znanych i podejrzewanych czynnikach ryzyka dla raka19 i chorób układu krążenia20. Co dwa lata wysyłano kwestionariusze uzupełniające, aby zaktualizować informacje na temat statusu menopauzalnego, parzystości i innych potencjalnych czynników ryzyka, a także w celu zidentyfikowania nowo zdiagnozowanych przypadków raka i innych chorób. W 1980 r. Kwestionariusz został poszerzony o ocenę diety. Kohorta opisana w niniejszej analizie składała się z 89 494 kobiet, które wypełniły kwestionariusze dietetyczne i nie miały wcześniejszej diagnozy raka (innej niż nieczerniakowy rak skóry).
Kwestionariusz częstotliwości żywności
Szczegółowy opis półilościowego kwestionariusza częstotliwości żywności stosowanego w 1980 r. (61 artykułów spożywczych) oraz dokumentacja odtwarzalności jego wyników i ich ważności zostały przedstawione w innym miejscu21-23. W 1984 r. Zastosowaliśmy rozszerzony, 121-itemowy, półilościowy kwestionariusz częstotliwości żywności23. W przypadku obu kwestionariuszy spożycie składników odżywczych obliczono przez pomnożenie częstotliwości spożycia każdej jednostki żywnościowej przez zawartość składników odżywczych w określonych porcjach. Skład witamin żywności został uzyskany z Departamentu Rolnictwa24. Kwestionariusze zawierały również szczegółowe pytania dotyczące stosowania określonych witamin i marek multiwitamin oraz dawki i czasu ich stosowania. Opracowaliśmy obszerną bazę danych na temat preparatów multiwitaminowych, które zapewniają dawkę witaminy A (we wczesnych latach 80-tych, głównie z preformowanej witaminy A), witaminy C i witaminy E w każdym preparacie
[przypisy: dehydrogenaza glukozo 6 fosforanowa, fundacja zdążyć z pomocą podopieczni, szczepionka rekombinowana ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi

  1. Kaja pisze:

    Przerazajace to…

  2. Nicola pisze:

    [..] Blog oznaczyl uzycie nastepujacego fragmentu odszkodowanie za śmierć[…]

  3. The Dude pisze:

    idź do apteki po jakiś suplement i z głowy