Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi czesc 4

Gdy spożycie witaminy A zostało włączone do modelu wieloczynnikowego, wyeliminowano wszelkie sugestie dotyczące słabej odwrotnej zależności witaminy E z rakiem piersi; względne ryzyko w grupie najwyższego kwintyla dla spożycia witaminy E w porównaniu z najniższą grupą kwintylową wyniosło 0,99 (przedział ufności 95%, 0,83 do 1,19, chi dla trendu = -0,34, P = 0,73). Wskazuje to, że słaba widoczna ochronna asocjacja z witaminą E wynikała z korelacji z witaminą A. Wyniki dla witaminy E bez dostosowania do spożycia energii i wyniki dla witaminy E z pożywienia były podobne. W analizach wieloczynnikowych, kontrolujących znane czynniki ryzyka, częstość występowania raka sutka była znacznie zmniejszona u kobiet w każdej z trzech najwyższych grup kwintylowych dla całkowitego spożycia witaminy A, w porównaniu z kobietami z najniższej grupy kwintylowej, a test na trend dał istotny wynik (chi dla trendu = -3,32, P = 0,001) (tabela 1). Żywność, która w największym stopniu przyczyniła się do spożycia witaminy A, to (w malejącym porządku) szpinak, marchew, wątroba i słodkie ziemniaki. Gdy rozważano przyjmowanie witaminy A z samego jedzenia (tj. Gdy wykluczono spożycie z suplementów), względne ryzyko w najwyższej grupie kwintylowej w porównaniu z najniższą było dokładnie takie samo jak w przypadku całkowitego spożycia witaminy A, w tym spożycia z suplementów ( względne ryzyko, 0,84, przedział ufności 95%, 0,71 do 0,98). Po dodaniu witamin C i E do modelu wzmocniono odwrotne powiązanie całkowitego spożycia witaminy A z częstością występowania raka piersi (względne ryzyko, 0,78 dla kobiet z najwyższej grupy kwintylowej w porównaniu z najniższą; 95-procentowy przedział ufności, 0,65 do 0,95, chi dla trendu = -3,52, P = 0,001). Kobiety z grupy najwyższego kwintyla przyjmujące wcześniej przygotowaną witaminę A, w tym spożycie z suplementów, były znacznie zmniejszone, a tendencja w grupie kwintylowej do przyjmowania preformowanej witaminy A była również znacząca (P = 0,003). Względne ryzyko dla kobiet w czterech najwyższych grupach kwintylowych przy przyjmowaniu preformowanej witaminy A, w porównaniu z tymi w najniższej grupie kwintylowej, wynosiło 0,91 (przedział ufności 95%, 0,80 do 1,03), a ryzyko w czterech najwyższych kwintylach grupy dla całkowitego spożycia witaminy A wynosiły 0,80 (przedział ufności 95%, 0,71 do 0,91). W porównaniu z ryzykiem w grupie o najniższym kwintylu, przyjmującym karotenoid, ryzyko zostało zmniejszone w każdej z czterech najwyższych grup kwintylowych; jednak test trendu liniowego nie przyniósł znaczącego wyniku (P = 0,08). Cztery najwyższe grupy kwintyli dla połączenia karotenoidów miały względne ryzyko 0,86 (przedział ufności 95%, 0,76 do 0,98) w porównaniu z najniższą grupą kwintylową. Modele kontrolujące spożycie tłuszczu i włókna w diecie dały zasadniczo takie same wyniki; modele wykorzystujące wartości witaminy A nieskorygowane do poboru energii ujawniły nieznaczne, ale nie znacznie silniejsze odwrotne skojarzenia z ryzykiem.
Nie zaobserwowano żadnych istotnych różnic, gdy wyniki te były badane zgodnie ze stanem menopauzy. Względne ryzyko raka piersi u kobiet w grupie najwyższego kwintyla w odniesieniu do spożycia witaminy C w porównaniu z kobietami z najniższej grupy kwintyli wyniosło 1,05 dla kobiet przed menopauzą i 1,07 dla kobiet po menopauzie; w przypadku odpowiednich grup kwinitylowych przyjmujących witaminę E ryzyko to wyniosło 0,99 dla kobiet przed menopauzą i 0,89 dla kobiet po menopauzie
[hasła pokrewne: szczepionka rekombinowana, laryngolog kielce nfz, plan biegania dla początkujących ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi czesc 4

  1. Antoni pisze:

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: wkładki ortopedyczne[…]

  2. Toolmaker pisze:

    Słyszałam że pomaga na dolegliwości trawienne

  3. Joanna pisze:

    [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: usta[…]

  4. Vanessa pisze:

    Poziom Ca we krwi nie ma związku z osteoporozą

  5. Mr. Gadget pisze:

    [..] Cytowany fragment: trenbolone[…]

  6. Karina pisze:

    To bardzo dużo, powinieneś zgłosić się do lekarza