Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi cd

Podobnie, dla każdej następnej dwuletniej przerwy, dodatkowe osobo-miesiące zostały przydzielone zgodnie z dietetycznym stanem z 1980 roku. W przypadku każdego uczestnika, który zmarł, przydzielono czas obserwacji do dnia zgonu. Uczestnicy zostali przeklasyfikowani zgodnie z ich stanem menopauzalnym i innymi współzmiennymi na początku każdej dwuletniej przerwy, jeśli ich status się zmienił. Wskaźniki wypadkowości zostały obliczone poprzez podzielenie liczby zdarzeń przez liczbę osób-miesięcy obserwacji. Względne ryzyko zostało obliczone poprzez podzielenie współczynnika zachorowalności w kategorii ekspozycji przez odpowiednią stopę w kategorii odniesienia. Stawki skorygowane względem wieku zostały obliczone przy użyciu pięcioletnich kategorii wiekowych29. Analizy mające na celu kontrolę pod kątem wieku i innych zmiennych jednocześnie przeprowadzono przy użyciu modeli proporcjonalnego hazardu30; w tych modelach stan menopauzy i inne współzmienne były aktualizowane co dwa lata. Dla wszystkich względnych ryzyk obliczyliśmy 95-procentowe przedziały ufności31. Wszystkie wartości P były dwustronne.
Wyniki
W ciągu ośmiu lat obserwacji (69 675 osobolat) zdiagnozowano 1439 przypadków inwazyjnego raka piersi. Aby ustalić, czy znane czynniki ryzyka były związane z przyjmowaniem witaminy A, C lub E w 1980 r., Obliczyliśmy skorygowane względem wieku odsetki kobiet z każdym czynnikiem ryzyka, zgodnie z ich kategorią spożycia witaminy (opisaną gdzie indziejNAPS). Nie zaobserwowaliśmy istotnych zależności między spożyciem witaminy C lub witaminy E a parytetem, wiekiem matki przy pierwszym porodzie, wiekiem w okresie menarche, historią raka piersi u matki uczestnika lub siostry, stanem menopauzalnym lub wskaźnikiem masy ciała (waga w kilogramach podzielone przez kwadrat wysokości w metrach). Nieco więcej kobiet w najniższym kwintylu w grupie przyjmującej witaminę E niż w grupie najwyższego kwintyla pili 5 g alkoholu lub więcej dziennie (41 procent w porównaniu do 34 procent). Więcej kobiet w najwyższych grupach kwintylowych stosujących witaminę C i witaminę E miało historię łagodnej choroby sutka (27 procent dla obu witamin) niż w najniższych grupach kwintylowych (23 procent dla obu witamin), prawdopodobnie dlatego, że suplementy witaminy zostały wzięte do tego stan. Szesnaście procent kobiet w najniższym kwintylu w grupie przyjmującej karotenoid i całkowite spożycie witaminy A miało wskaźniki masy ciała powyżej 29, w porównaniu z 12 procentami kobiet w najwyższej grupie kwintylowej, ale spożycie witaminy A nie było istotnie inne czynniki ryzyka raka piersi.
Tabela 1. Tabela 1. Względne ryzyko raka piersi w kohorcie 89 494 kobiet w latach 1980 do 1988, według Kwarcowej grupy przyjmowania witamin C, E i A. Tabela 2. Tabela 2. Względne ryzyko raka piersi w kohorta 71.312 kobiet od 1984 do 1988 r., według Kwarcowej Grupy przyjmowania witamin C, E i A. Pobór witaminy C w oparciu o kwestionariusz z 1980 r. nie wykazywał istotnego związku z częstością występowania raka piersi od 1980 r. do 1988 r. (tabela 1), a spożycie oparte na kwestionariuszu z 1984 r. (Wypełnionym przez 71 312 kobiet) nie miało związku z częstością od 1984 r. Do 1988 r. (Tabela 2). Wyniki dla spożycia witaminy C bez dostosowania do poboru energii były podobne, podobnie jak związek z witaminą C pochodzącą wyłącznie z pożywienia (tj. Gdy nie uwzględniono spożycia tej witaminy z suplementów).
Podaż witaminy E była słabo odwrotnie skorelowana z ryzykiem raka piersi, chociaż związek ten nie był znaczący w żadnym okresie obserwacji – od 1980 r. Do 1988 r. (Tabela 1) lub od 1984 r. Do 1988 r. (Tabela 2)
[więcej w: alkomaty allegro, nfz kielce przeglądarka skierowań, szczepionka rekombinowana ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi cd

  1. Dorota pisze:

    Hipokryzja i pomroczność świadoma

  2. The Happy Jock pisze:

    [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: somatodrol[…]

  3. Arkadiusz pisze:

    Kurcze miesni to cukier w diecie

  4. Aleks pisze:

    [..] Cytowany fragment: Okulista Gliwice[…]

  5. Broomspun pisze:

    Wyjątkowo niechlujnie pod względem pisowni napisany artykuł.

  6. Stanisław pisze:

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: wybielanie zębów Warszawa[…]

  7. Adam pisze:

    owoce kolcowoju spożywane bez zastanowienia mogą prędzej zaszkodzić niż poprawić zdrowie