Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi ad

Skorygowaliśmy wartości odżywcze dla całkowitego poboru energii za pomocą analizy regresji25. Obliczono również indeksy dla głównych grup żywności, podsumowując spożycie każdego składnika żywności. Walidacja kwestionariusza
W porównaniu z tymi zarejestrowanymi przez 173 kobiety z rejonu Bostonu, które prowadziły dzienniki dietetyczne obejmujące okres czterech tygodni 21, 22 porównano spożycie składników odżywczych obliczone na podstawie kwestionariusza z 1980 roku. Współczynniki korelacji dla spożycia składników odżywczych (skorygowane o pobór energii) obliczone z dwóch metod wynosiły r = 0,49 dla witaminy A i r = 0,75 dla witaminy C. Ponieważ dane o składzie odżywczym witaminy E w bazie danych rejestrujących dietę były niewystarczające, nie było możliwe ustalenie wiarygodności danych dotyczących spożycia tej witaminy. Oszacowanie spożycia witaminy E z ankiety przewidywało jednak stężenie alfa-tokoferolu w osoczu w dwóch innych badaniach (r = 0,34, 26 r = 0,5227). Podobnie, oszacowanie poziomów karotenoidów w diecie w kwestionariuszu korelowało z poziomami całkowitych karotenoidów w osoczu (r = 0,35, 26 r = 0,4427).
Przypadki raka piersi
Kwestionariusze uzupełniające, w których zadawano pytanie, czy rak piersi został zdiagnozowany, zostały wysłane do wszystkich uczestników w 1982, 1984, 1986 i 1988 roku, a my próbowaliśmy przeprowadzić rozmowę telefoniczną z osobami nieupoważnionymi. Wskaźnik odpowiedzi wynosił 97 procent w 1982 r., 90 procent w 1984 r., 93 procent w 1986 r. I 92 procent w 1988 r .; ogólna stopa obserwacji dla wyników niekrytycznych wynosiła 96 procent całkowitej możliwej liczby osobolat. Zgony w kohorcie zostały zidentyfikowane na podstawie raportów członków rodziny, służby pocztowej i przeszukania Narodowego Wskaźnika Śmierci; szacujemy, że zgłoszono nam 98 procent wszystkich zgonów28.
Kiedy rozpoznano przypadek raka piersi, poprosiliśmy uczestnika (lub jej najbliższą krew, jeśli umarła) o pozwolenie na uzyskanie dokumentacji szpitalnej i raportów z patologii. Zostały one uzyskane w ponad 95 procentach przypadków i potwierdziły raporty uczestników w ponad 99 procentach tych przypadków. Po wykluczeniu kilku przypadków nie potwierdzonych przez zapisy, pozostało 1566 spraw. Wykluczyliśmy także 127 przypadków raka piersi zarejestrowanych jako zmiany in situ, co spowodowało 1439 przypadków. Uwzględniliśmy 80 przypadków, w których nie można było uzyskać żadnych raportów o patologii, ponieważ dokładność raportów uczestników była wysoka, a analizy ograniczone do potwierdzonych przypadków dały wyniki praktycznie identyczne z tymi analiz obejmującymi te 80 przypadków.
Analiza statystyczna
Uczestnicy zostali zaklasyfikowani zgodnie z kwintylem spożycia składników odżywczych skorygowanym o pobór energii, obliczonym na podstawie kwestionariuszy z lat 1980 i 1984. Kwarcowe punkty odcięcia dla poboru składników odżywczych nieskorygowane do poboru energii były podobne do wartości skorygowanych o energię. Ponadto, sklasyfikowaliśmy uczestników pod kątem ich stosowania multiwitamin (dawka i czas trwania) i ich stosowania specyficznych suplementów witaminowych A, C lub E, a także ich dawki witaminy A z określonych suplementów i multiwitamin połączonych.
Dla każdego uczestnika bez rozpoznania raka piersi czas obserwacji równy liczbie miesięcy pomiędzy zwrotem kwestionariuszy z 1980 r. I 1982 r. Został przypisany do każdej zmiennej żywieniowej zarejestrowanej w 1980 r.
[przypisy: plan biegania dla początkujących, samoloty rc allegro, zwężenie szpary stawowej ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi ad

  1. Franciszek pisze:

    [..] Odniesienie w tekscie do cennik implantów[…]

  2. Electric Player pisze:

    Prosze nie wprowadzac ludzi w blad

  3. Norbert pisze:

    Article marked with the noticed of: uzależnienia[…]

  4. Bearded Angler pisze:

    Myślę, że warto się skonsultować z lekarzem czy nadal to polecają