Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi ad 7

Brak jakiegokolwiek związku raka piersi ze spożywaniem witaminy C jest mało prawdopodobny z powodu takiej błędnej klasyfikacji, ponieważ zakres spożycia witaminy C był duży, a ta witamina była jednym z najbardziej precyzyjnie zmierzonych składników odżywczych w kwestionariuszu21. Nie można jednak wykluczyć, że bardzo niskie spożycie witaminy C może wiązać się ze zwiększonym występowaniem raka piersi. Pozornie słabe odwrotne powiązanie między przyjmowaniem witaminy E a częstością występowania raka piersi w zasadzie zniknęło po kontroli spożycia witaminy A. Podobnie jak witamina C, witamina E była spożywana przez stosunkowo wysoki odsetek kobiet w kohorcie, jako specyficzny suplement lub jako składnik preparatu wielowitaminowego; w związku z tym jest mało prawdopodobne, że straciliśmy jakąkolwiek istotną korzyść, jaką moglibyśmy przeznaczyć na zwiększenie spożycia tej witaminy za pomocą suplementów.
Witamina A indukuje różnicowanie komórek, 17 chroni komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, 33 zmniejsza ekspresję niektórych onkogenów in vitro, 34 hamuje wzrost komórek ludzkiego raka sutka in vitro, 35 i zmniejsza częstość występowania raka sutka u gryzoni36-38 . Leczenie syntetycznymi retinoidami zmniejsza występowanie niektórych nowotworów skóry głowy i szyi40.
Związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy A a rakiem piersi został zbadany w stosunkowo niewielu badaniach obserwacyjnych. Wśród badań kliniczno-kontrolnych, w których opisano konkretne dane na temat witaminy A i raka piersi, zaobserwowano odwrotne skojarzenie w kilku, 11,41-43, podczas gdy nie zaobserwowano związku w dwóch4,4,45. W trzech badaniach zbadano spożycie karotenoidów i wstępnie przygotowano witaminę A oddzielnie: w dwóch badaniach11,46 karotenoidów miało silniejszy efekt, aw trzecim 47 oba składniki witaminy A były ochronne. W pojedynczym wcześniej zgłoszonym prospektywnym badaniu, które obejmowało 123 przypadki raka piersi, 18 kobiet w najwyższym trzecim spożyciu witaminy A było na zmniejszonym ryzyku (względne ryzyko, 0,82) w porównaniu z kobietami w najniższej jednej trzeciej. Według naszych danych zarówno preformowana witamina A, jak i karotenoidy wiązały się z niższym ryzykiem; jednak odwrotne skojarzenie całkowitego spożycia witaminy A z ryzykiem było jeszcze silniejsze. Z badanych grup żywności tylko spożycie warzyw było odwrotnie proporcjonalne do ryzyka raka piersi.
Tylko niewielka część badanej kohorty przyjmowała specyficzne suplementy witaminy A; jednak duża liczba kobiet przyjmowała witaminę A w ramach preparatu wielowitaminowego. Nie zaobserwowaliśmy spójnych dowodów na efekt ochronny długiego czasu stosowania lub wysokiej dawki suplementów witaminy A w całej populacji. U kobiet z najmniejszą ilością witaminy A w diecie stosowanie witaminy A w suplementach było jednak istotnie związane z mniejszym ryzykiem raka piersi. Jest to zgodne z efektem progowym, w którym tylko kobiety z niskim spożyciem witaminy A są pod zwiększonym ryzykiem i sugeruje, że tylko kobiety o niskim spożyciu witaminy A z żywności mogą korzystać z suplementów witaminy A.
Podsumowując, nie znaleźliśmy dowodów na ochronny wpływ witaminy C lub witaminy E na występowanie raka piersi w tym prospektywnym badaniu
[patrz też: dieta niskoglikemiczna przepisy, usg barku kraków, samoloty rc allegro ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi ad 7

  1. Troubadour pisze:

    Profilaktyka to regularne badania

  2. Accidental Genius pisze:

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: opieka w domu[…]

  3. Laura pisze:

    Badaja badaja i nic

  4. Konrad pisze:

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: żylaki[…]

  5. Krzysztof pisze:

    Ja wole sie przebadac co roku