Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi ad 6

Jednakże znaleźliśmy znaczącą odwrotną tendencję między wskaźnikiem konsumpcji warzyw a ryzykiem raka piersi (P = 0,04). W porównaniu do najniższej grupy kwintylowej (<0,9 porcji warzyw dziennie, względne ryzyko, 1,0), czwarta najwyższa grupa kwintylowa (0,9 do 1,2 porcji na dzień) wykazywała ryzyko względne o wieloczynnikowej wartości 0,79 (95% przedział ufności, 0,62 do 0,99); trzecia najwyższa grupa kwintylowa (od 1,3 do 1,6 porcji dziennie), ryzyko 0,81 (0,64 do 1,01); druga najwyższa grupa kwintylowa (1,7 do 2,1 porcji na dzień), ryzyko 0,72 (0,57 do 0,91); i najwyższa grupa kwintylowa (. 2,2 porcji na dzień), ryzyko 0,83 (0,66 do 1,03). Ocena możliwych błędów w stwierdzaniu
Aby ocenić prawdopodobieństwo, że wyniki te mogą wynikać z różnic w stopie mammografii przesiewowej wśród kobiet z wyższym spożyciem witamin, porównaliśmy dietę kobiet, które zgłosiły kwestionariusz z 1988 r., Że przeszły mammografię z przyjmowaniem tych, którzy mieli nie. Kobiety z mammogramami nieznacznie częściej znajdowały się w grupie najwyższego kwintyla, jeśli chodzi o przyjmowanie preformowanej witaminy A (20,1%) niż w grupie o najniższym kwintylu (19,3%), oraz że należą do najwyższej grupy kwintylowej przyjmującej karotenoidy (20,7 procent) niż w najniższym (19,4 procent).
Dyskusja
W tym dużym badaniu prospektywnym zaobserwowaliśmy niewielki odwrotny związek pomiędzy spożywaniem witaminy A a częstością występowania raka piersi w ciągu ośmiu lat obserwacji. Zarówno zużycie preformowanej witaminy A, jak i karotenoidów wydawało się zmniejszać ryzyko tej choroby, a związek ten nie wynikał z podwyższonej częstości występowania znanych czynników ryzyka lub z nadmiernej mammograficznej selekcji u kobiet z niskim spożyciem witaminy A. Spożywanie suplementów witaminy A nie wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem, z wyjątkiem kobiet z najniższej grupy kwintylowej przyjmujących witaminę A z pożywienia. Ani spożycie witaminy C, ani spożycie witaminy E nie miały istotnego odwrotnego związku z zapadalnością na raka piersi, nawet wśród kobiet z długotrwałym przyjmowaniem dużych dawek suplementów.
W naszym badaniu związek między całkowitym spożyciem witaminy A a rakiem piersi nie był ściśle liniowy; wśród kobiet w najwyższych czterech grupach kwintylowych do przyjmowania całkowitej witaminy A ryzyko raka piersi było około 20 procent niższe niż u kobiet w najniższej grupie kwintylowej. Sugeruje to, że tylko kobiety z niskim spożyciem witaminy A mogą być narażone na zwiększone ryzyko raka piersi. Nie znaleźliśmy żadnych dowodów na to, że zwiększenie ryzyka wśród kobiet w najniższej kwintylowej grupie całkowitego spożycia witaminy A wynikało z wyższego rozpowszechnienia wśród tych kobiet znanych czynników ryzyka raka piersi. Potrzeba więcej danych, aby ocenić charakter tej zależności dawka-odpowiedź.
Perspektywiczny projekt i wysokie wskaźniki follow-up sugerują, że błędna ocena diety lub różnica w zakresie strat w obserwacji nie jest prawdopodobna do wyjaśnienia tych wyników. Szacuje się, że szacunki spożycia witaminy z kwestionariusza dotyczącego częstotliwości żywieniowej, które były użyte w badaniu, były uzasadnione21-23,26,27; jakakolwiek błędna klasyfikacja obliczonego spożycia może być losowa, co prowadzi do lekceważenia jakichkolwiek prawdziwych związków32
[patrz też: alkomaty allegro, gruczolak ząbkowany, samoloty rc allegro ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Perspektywiczne badanie spożycia witaminy C, E i A oraz ryzyko zachorowania na raka piersi ad 6

  1. Konrad pisze:

    [..] Odniesienie w tekscie do dietetyk warszawa opinie[…]

  2. Wiktoria pisze:

    z moim samopoczuciem po samym hormonie było kiepsko

  3. Tymon pisze:

    [..] Cytowany fragment: okulary[…]

  4. Róża pisze:

    Myślę, że warto się skonsultować z lekarzem czy nadal to polecają